Sommige teken zijn besmet met bacteriën. Ze kunnen dan ziekten overdragen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme of de ziekte FSME die met name in Oost-Europa voorkomt. Als de teek korter dan 24 uur op de huid zit, is de kans dat u besmet wordt met een bacterie nog klein. Voorwaarde is echter wel, dat de teek dan op de juiste manier verwijderd wordt.

U kunt de teek het best met een spits pincet (of een speciaal tekenpincet) zo dicht mogelijk op uw huid vastpakken. Trek de teek voorzichtig uit de huid. Als het snuitje van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit. Zorg er echter wel voor dat de teek op geen enkele manier het opgezogen bloed terug kan spuwen. Wanneer het eerder opgezogen bloed namelijk terug in uw bloedbaan komt, kunt u alsnog geïnfecteerd raken. Dan wel door uw eigen bloed dat in de teek gezeten heeft, dan wel door het bloed van een andere persoon, dat nog in de teek aanwezig was. Het terug spuwen van het bloed kunt u voorkomen door vooral niet in het lijfje van de teek te knijpen wanneer u de teek verwijderd. Ook mag u de teek niet met alcohol, olie of andere middelen bewerken of verdoven, de teek kan hiervan schrikken en als reactie daarop het bloed alsnog terug spuwen.

Als het u zelf niet lukt de teek te verwijderen, ga dan dezelfde dag nog naar de huisartsenpraktijk of de huisartsenpost. Na het verwijderen van de teek, is het belangrijk om het wondje schoon te maken met alcohol (70%) of joodpovidon oplossing. Hebt u dat niet, was het wondje dan goed schoon met water en zeep. Vervolgens is het raadzaam om de datum van de tekenbeet in uw agenda te noteren, en maak een aantekening van de plek op uw lichaam waar de teek zich vastgebeten heeft. Indien u op vakantie bent in het buitenland, noteer dan ook het land en de regio waar de tekenbeet heeft plaatsgevonden. Mocht u klachten krijgen, dan zijn dit belangrijke gegevens voor uw huisarts. Houdt de plek van de beet met name de eerste paar maanden goed in de gaten en controleer deze met name op symptomen van de ziekte van Lyme.

Back To Top